Competitie
Praktische informatie en spelregels
Op de website van de KNLTB staan de tennisspelregels voor zowel de senioren- als de juniorencompetities. Je vindt daar ook het KNLTB competitieregelement.
De spelregels voor de junioren verschillen niet veel met die van de senioren. Bij Tenniskids is het grootste verschil de telling. Daarnaast speelt de jongere jeugd op een kleiner speelveld.
Digitale teamopstelling
De teams die meedoen aan de seniorencompetitie, de KLNTB Junioren Competitie of Groene Tenniskids competitie bepalen zelf de teamopstelling. Dit gaat meestal op volgorde van hoge naar lage speelsterkte. Op MijnKNLTB staan de speelsterktes van alle spelers op volgorde van speelsterkte. Eerst voor enkel en dan voor dubbel.
De Rode en Oranje Tenniskids competitie gaat niet volgens een teamopstelling of met speelsterktes.
Teamopstelling doorgeven
Op de speeldag geeft de aanvoerder van het team de teamopstelling door op MijnKNLTB. Is de aanvoerder niet bij de wedstrijd? Dan kan een andere speler van het team de teamopstelling ook invoeren.
Als beide teams de teamopstelling hebben bevestigd, worden de namen van de spelers overgenomen in het uitslagenformulier. De teamopstelling is dan voor iedereen te zien.
De teamopstelling is niet meer te wijzigen als deze is opgeslagen en bevestigd. Is er toch nog een wijziging? Dit kun je aanpassen bij het invoeren van de uitslagen.
Uitslagen invoeren
Doe je met je team mee aan de seniorencompetitie, de KLNTB Junioren Competitie of Groene Tenniskids competitie? Dan geeft de uitslagengedelegeerde van de thuisspelende club aan het einde van de speeldag de uitslagen door op MijnKNLTB. De aanvoerder van het team is meestal de uitslagengedelegeerde. Je kunt ook na iedere wedstrijd de uitslagen invoeren en tussendoor opslaan. Voordat het bezoekende team weggaat van het tennispark, controleert de aanvoerder van dat team de ingevoerde wedstrijduitslagen.
Verkeerde uitslag ingevoerd
Speelde je thuis en heb je een verkeerde uitslag ingevoerd? Neem dan contact op met één van de verenigingscompetitieleiders.
Zij kunnen uiterlijk 7 dagen na de speeldag een aanpassing doen. De verenigingscompetitieleider van het bezoekende team ontvangt een e-mailbevestiging.
Verkort spelen
Bij de voor- en najaarscompetitie geldt bij alle dubbelpartijen verkort spelen. Is de stand 1-1 in sets? Dan spelen de teams een beslissende super-tiebreak. Het team dat als eerste 10 punten haalt – met een verschil van 2 punten- wint de super-tiebreak. En daarmee ook de partij.
Compact spelen
Voor 8&9 tennis en de zomeravondcompetitie geldt compact spelen. Dit betekent het spelen van een beslissend punt bij een stand van 40-40. Bij een 3e set spelen de teams een beslissende super-tiebreak tot en met 10 punten met een verschil van 2 punten.
Tiebreak en super-tiebreak
Bij een gelijke stand in games van 6-6 speel je de tiebreak. Bij een gelijke stand in sets van 1-1 de super-tiebreak (= verkort spelen). Dit gaat zo:
- De speler die aan de beurt was met serveren, serveert vanaf rechts voor het 1e punt.
- De tegenstander serveert daarna vanaf links voor het 2e punt en vanaf rechts voor het 3e.
- Daarna serveer je steeds voor 2 punten; eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
- Je telt de punten gewoon als 1, 2, 3, etc.
- Je wisselt om de 6 punten van helft.
- Bij de tiebreak win je de set met 7-6 als je als eerste 7 punten hebt.
Bij de super-tiebreak win je de wedstrijd met 2-1 als je als eerste 10 punten hebt. (Bij de juniorencompetitie van 11 tot en met 14 jaar speel je de super-tiebreak tot en met 7 punten.) Bij de tiebreak en de super-tiebreak moet het verschil altijd 2 punten zijn.